Kwaliteitsmerken
17 showrooms
Gratis 3D ontwerp
Direct leverbaar

Complete badkamer op zolder maken

Geschreven door Sanitairpakket

3 minuten leestijd

Een badkamer op zolder … dit zal niet de eerste ruimte zijn die bij je opkomt als je denkt aan een locatie voor een badkamer , wel met een opslagruimte voor spullen die je niet of niet vaak nodig hebt. Nochtans is het de ideale locatie voor een tweede badkamer, waarbij je bijvoorbeeld extra ruimte hebt voor een vrijstaande bad op zolder. Ook kun je de zolder gebruiken voor een loungeruimte met sanitair gedeelte of een slaapkamer met annex een complete badkamer. Bij Sanitairpakket vind je zeker een volledige badkamer naar jouw wensen. Lees hieronder mee hoe je je zolderruimte omtovert tot een praktische badkamer.

Badkamer op zolder: eerst even checken

Voordat eerst moet je nagaan of je zolder een hele badkamer wel aankan qua constructie. Bekijk of de draagkracht van de balken groot genoeg is en of er genoeg ruimte is om rechtop te staan. Is er geen natuurlijke lichtinval, dan kan je dit makkelijk oplossen met een dakvenster, best in combinatie met zonnewering.

Badkamer op zolder

De voorbereidende werken:

 • Waterleidingen
 • Waterdruk
 • Elektriciteit
 • Isolatie
 • Ventilatie
 • Verwarming

Waterleidingen
Wie badkamer zegt, zegt sanitair. Het is dus essentieel dat de waterleidingen op de juiste plaats liggen. Je hebt zowel aanvoerleidingen als afvoerleidingen nodig. Zorg ervoor dat je die goed kan inwerken in de vloer.Waterdruk
Douchen is enkel leuk wanneer er voldoende druk op het water zit. Weet echter dat hoe hoger je je in een gebouw bevindt, hoe lager de waterdruk is. Merk je dat de druk werkelijk te laag is, dan kan je kiezen voor het monteren van een drukverhoger.

Elektriciteit
Voor stopcontacten en verlichting heb je elektriciteit nodig. Voorzie wat extra, zo hoef je niet op korte termijn alweer werken uit te voeren.

Isolatie
In een badkamer moet het warm zijn. Het is dus belangrijk dat je zolderruimte goed geïsoleerd is, zodat er zo weinig mogelijk warmteverlies plaatsvindt.

Ventilatie
Badkamers zijn vochtige ruimtes. Om schimmelvorming te voorkomen is ventilatie absoluut noodzakelijk. Je kan op natuurlijke wijze verluchten door het dakvenster open te zetten of je kan kiezen voor een ventilator. Dit kan gaan van heel eenvoudig tot supergesofisticeerd, al naargelang je wensen en budget.

Verwarming
Zoals hierboven reeds gezegd, vereist een badkamer een hoge temperatuur. Het moet er warmer zijn dan elders in huis. Verwarmen kan volgens twee systemen. Als hoofdverwarming hou je de temperatuur constant. Er is keuze tussen vloerverwarming, traditionele wandverwarming of handdoekradiatoren. Vaak kiezen mensen voor bijverwarming, al dan niet in combinatie met hoofdverwarming. Met een elektrisch verwarmingstoestel of een infraroodverwarming kan je de hele badkamer krachtig en snel op temperatuur brengen.

De complete badkamer zelf

Badkamers zijn er in alle geuren en kleuren en stijlen. Denk aan een moderne stijl of een klassieke stijl badkamer. Eens de technische installatie op punt staat, is het tijd voor je badkamersanitair en -meubilair. Wát je precies kiest, hangt af van de beschikbare ruimte, je wensen en je budget. Maar het is belangrijk om hierbij slim te kiezen en de ruimte zo praktisch mogelijk in te delen. Enkele tips die je hierbij kunnen helpen:

 • Een bad past goed onder een schuine wand. Plaats je ligbad met het voeteneinde waar er minst plaats is. Zo kan je bij heft hoofdeinde zo comfortabel mogelijk uit bad stappen.
 • De douche hoort onder het hoogste punt van je zolderruimte. Dit is vaak in het midden. Ook voor de wastafel moet je goed kunnen rechtstaan. Denk hierbij ook aan de grootte van andere badkamergebruikers.
 • Het toilet kan een plaatsje krijgen onder een schuine wand, afhankelijk van de hellingsgraad.
 • Hoekjes en plekjes met weinig ruimte zijn geen verloren plaatsen. Installeer kastjes op maat. Zo kan je heel veel kwijt in je badkamer. Ideetjes opgedaan?

Bekijk onze complete badkamers

4.743,-
Badkamer Heaven on Earth
Inclusief:
3.950,-
Badkamer Go Green
Inclusief:
Gratis en vrijblijvend
Gratis interieuradvies
 • gratis advies en offerte op maat
 • ontvang een gratis impressietekening
4.990,-
Badkamer Midnight Sky
Inclusief:
4.950,-
Badkamer Helix
Inclusief:
5.708,-
Badkamer Simple Luxury
Inclusief:
4.737,-
Badkamer Mediterranean
Inclusief:
4.987,-
Badkamer Desert Dust
Inclusief:
6.427,-
Badkamer Elegance
Inclusief:
7.299,-
Badkamer Goldy
Inclusief:
4.425,-
Badkamer Stone
Inclusief:
5.259,-
Badkamer Spring White
Inclusief:
6.660,-
Badkamer Modern Focus
Inclusief:
5.480,-
Badkamer Warm Wellness
Inclusief:
5.891,-
Badkamer Antique Prince
Inclusief:
4.796,-
Badkamer Pink Moods
Inclusief:
5.711,-
Badkamer Spacious
Inclusief:
4.960,-
Badkamer Checkmate
Inclusief:
7.875,-
Badkamer Hotel Moods
Inclusief:
9.225,-
Badkamer Grotesk
Inclusief:
8.625,-
Badkamer Tropical Home
Inclusief: